Bipolär sjukdom i fokus

Bipolär sjukdom är en av de vanligaste psykiska sjukdomarna. Men vad innebär det för dem som lever med sjukdomen?

Sveriges Television sänder just nu programserien "Mina två liv" där vi möter några människor som lever med bipolär sjukdom. 

Berättare är Anna Heberlein, som är teologie doktor i etik och författare. Hon har tidigare fått stor uppmärksamhet för sin bok "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" om sina egna erfarenheter av att leva med bipolär sjukdom. 

"Jag är inte min sjukdom"

En av de saker som Anna reagerar mot är hon och andra med sjukdoman kallas för "bipolära".

– Det är väl ingen som säger att någon som HAR cancer ÄR sin cancer? säger hon i programmets inledning. 

Det är viktigt att klargöra att ingen människa är sin diagnos, menar Anna. I TV-serien vill hon utmana våra fördomar om bipolär sjukdom. 

– Den vanligaste fördomen är att vi alltid är sjuka, att vi antingen är maniska eller har en depression, säger Anna i en intervju i Sydsvenskan. Men för det mesta är vi ju friska. 

Vill förmedla hopp

Poängen är att visa att också människor med bipolär sjukdom har fungerande liv och relationer.

– Det är viktigt att berätta för människor som mår dåligt just nu eller har fått en diagnos, att man kan leva fungerande. 

I serien möter vi Olof från Malmö, som fick en psykos när han var 22 år. Den följdes av diagnosen bipolär sjukdom typ 1.

– Han trodde att allt var över. Han undrade om han någonsin skulle kunna få ett jobb, en familj.

Själv fick Ann Heberlein sin diagnos ganska sent i livet, när hon var runt 30.

– Det är klart att det är en sorg, och en begränsning. Men också en befrielse, någon form av förklaring till vissa saker, att det också fanns någon form av hjälp att få.

Här får du hjälp 

Du som misstänker att du kan ha bipolär sjukdom är välkommen att vända dig till någon av våra allmänpsykiatriska mottagningar. Du kan antingen kontakta dem direkt, eller gå via din vårdcentral eller husläkare. 

Publicerad 2015-06-04