"Ett helvete är också ett liv"

Andreas liv kretsade runt att snatta, äta och spy. Nu berättar han om sin kamp mot ätstörningar. 

När Andreas Strömblad mådde som sämst vägde han bara 41 kilo. Han åt och kräktes 40 gånger om dagen. 

- Det enda jag gjorde var att stå framför kylskåpet och att gå på toaletten och kräkas. 

I en intervju i Metro berättar 24-årige Andreas hur han pendlat mellan anorexi, bulimi och ortorexi - ett tvångsmässigt behov av att träna. När Andreas var som sjukast kretsade hela hans liv kring mat, hetsätning och att kräkas. 

- Det var väldigt enformigt, säger han till Metro. Jag åkte och handlade, åkte hem och åt och spydde. När maten var slut åkte jag och handlade igen. 

Andreas förbrukade enorma mängder mat och hade till sist inte råd att betala för den. Då började han stjäla från mataffärer för att kunna fortsätta att hetsäta och kräkas. Till sist höll det inte längre. 

- Jag var jättenära att dö, inte bara en utan två gånger. Mitt kaliumvärde var väldigt lågt och det är katastrofalt för hjärtat. 

Hotet om att bli tvångsinlagd på sjukhus fick till sist Andreas att börja behålla en del av det han åt. Idag mår han bättre, men är långt ifrån frisk. Nu får han hjälp på en ätstörningsklinik i Lund. 

Hoppas kunna hjälpa andra 

Andreas har skrivit boken "Ett helvete är också ett liv" om sin kamp mot ätstörningarna. Den riktar sig lite extra till killar. 

- Jag vet att många har samma problem, men att det känns skamligt och omanligt att tala om det. 

Genom att berätta om sina erfarenheter vill Andreas visa att även killar drabbas av ätstörningar.Men även att man inte kan dela in den som är sjuk i ett enda fack. En person kan lida av flera ätstörningar i perioder och det kan vara farligt att se någon som uteslutande anorektiker eller bulimiker. 

Boken har också varit ett sätt för Andreas att skapa avstånd till tvångsbeteendet. 

- Det har fått mig att se ätstörningen på ett annat sätt, berättar han. Det blir mer konkret och fokuserar på allt som sjukdomen förstör. 

Publicerad 2015-05-21

Läs mer

Läs hela artikeln på Metros webbplats: