Kort depression av dåligt väder

Det kan kännas extra tungt att börja jobba efter en regnig semester. Men var lugn - det går oftast fort över. 

Många som börjar arbeta efter semestern tycker att det känns motigt. Kanske extra mycket i år när vi haft en relativt kylig och solfattig sommar.

Det finns dock inga skäl att oroa sig för mycket för den analkande hösten. 

– Vi mår inte så jättemycket sämre på grund av dåligt väder, säger Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeå universitet. 

Förväntningarna påverkar

Han berättar också att pessimisten som förväntar sig dåligt väder ofta klarar sig bättre än optimisten, som blir besviken när det inte blir 30 grader och sol hela semestern. Men att vi människor rent generellt inte påverkas så mycket av vädret. 

– Vilan är inte bara kopplad till vädret, säger Mattias Lundberg. Det handlar om tankeverksamhet och att göra något annat.

Mår man ändå dåligt bör man inte tveka att söka hjälp, påpekar han. Det kan finnas andra orsaker som flyter upp till ytan när vi är lediga. 

Jobbångest okej

Och att ha ångest inför att börja jobba igen efter semestern tycker Mattias Lundberg bara är sunt. 

– Det är kroppens sätt att säga "nu krävs det prestation igen". Men det går fort över. Vid lunch första dagen har man glömt att man varit ledig.

Mjukstarta gärna

Det finns dock mycket vi kan göra för att hålla kvar känslan av sommar. 

– Utnyttja sommarkvällarna och ljuset. Den som kan – gå lite tidigare från jobbet, ät middagen ute om det går, och gå inte in i vinterläge redan. Det är faktiskt sommar kvar.

Publicerad 2015-08-17

Källa

Läs hela artikeln på Dagens Medicins webbplats: