Ny ambulans för psykiska akutfall

Nu får Stockholm en ambulans som är särskilt utrustad för att ta hand om psykiska akutlarm. 

Den nya ambulansen ser precis ut som en vanlig ambulans, men har säten istället för bårar inuti. Tanken är att ambulansen främst ska rycka ut på självmordslarm.  

Rätt vård direkt

Förutom ambulanssjukvårdare så följer en sjuksköterska med specialisering på psykiatri alltid med i bilen. 

– Jag tror att patienterna verkligen kommer att uppskatta det här. Att känna att man blir bemött av personer som har det här som sitt arbetsfält, säger Andreas Carlborg, överläkare och sektionschef för vuxenpsykiatrin vid S:t Görans sjukhus, i en intervju till Sveriges Radio P4.

Mindre stigma

Idag är det ofta polisen som rycker ut på larm om psykisk ohälsa och då framför allt självmord.

– Om man mår psykiskt dåligt och kanske har självmordstankar då blir det ganska stigmatiserande att polisen kommer, säger Andreas Carlborg. Man kan ju tänka att grannar undrar vad den där personen gjort när polisen är där och hämtar, 

Den nya ambulansen kommer att avlasta polisen, men också ge patienerna ett bättre omhändertagande redan från början. 

Specialutbildad personal

Istället för polisen så kommer patienten alltså att träffa specialutbildade psykiatrisjuksköterskor. Ambulansen kommer att finnas tillgänglig i Stockholms stad och närförorter varje dag mellan klockan 15 och 01 - den tid på dygnet då de flesta självmordslarm kommer in. 

Precis som för andra ambulanser så är det i första hand SOS Alarm som skickar ut psykiatriambulansen. Men även polisen har möjlighet att kontakta ambulansen. 

– Ibland kanske polisen är först på plats och begär hjälp, förklarar landstingsrådet Anna Starbrink (FP) för Sveriges Radio. Men tanken är att psykakutbilen också ska hantera ärenden på egen hand. Det beror på vilka SOS-Alarm och Länskommunikationscentralen kallar till platsen. 

Hoppas att försöket kan bli permanent

Efter två år ska projektet utvärderas, men redan nu är Anna Starbrink optimistisk om ambulansens framtid. 

– Jag föreställer mig att den är här för att stanna, säger hon till Sveriges Radio. 

Publicerat 2015-03-12 

Akut hjälp i Stockholm

Visste du att vi i Stockholm inte bara har en psykiatrisk akutmottagning utan också flera psykiatriska jourmottagningar? Dit är du välkommen att ringa klockan 8-22 alla dagar i veckan. 

Akuten har tyvärr ofta långa väntetider, medan jourmottagningarna för det mesta kan ge dig snabbare hjälp. 

Du betalar inget för rådgivning per telefon och ett besök på jourmottagningen kostar som på en vanlig psykiatrisk mottagning.