Nya rön om social fobi

En ny studie från Uppsala Universitet motbevisar tidigare teorier om social fobi. 

Många människor känner olust för att hålla tal eller umgås med folk som man inte känner. För dem som lider av social fobi är problemen så stora att de medför ångest även i vardagliga situationer. 

Tidigare så har forskare trott att personer som lider av social fobi har för låga mängder av signalämnet serotonin. Nu visar en ny studie att det är precis tvärt om: personer med social fobi tillverkar för mycket serotonin. 

Mer serotonin = mer olust 

Hos personer med social fobi är hjärnans system för rädsla överkänsligt. De nya fynden tyder på att överskott av serotonin är en del av den underliggande orsaken.

– Serotonin kan vara ångesthöjande, inte ångestdämpande som man ofta tidigare har antagit, säger Andreas Frick, doktorand vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet.

Forskarna vid Uppsala universitet har kartlagt förändringar i hjärnans kemiska system hos personer som lider av ångest. Ju mer serotonin försökspersonen hade, desto räddare var de i sociala situationer. 

Banbrytande upptäckt

Upptäckten är ett stort steg framåt när det gäller att kartlägga förändringar i hjärnans kemiska budbärare hos personer som lider av ångest. Det är inte bara mängden serotonin som spelar in, utan också hur serotoninet pumpas tillbaka till ursprungscellen. 

– Inte nog med att personer med social fobi tillverkar mer serotonin än personer som inte har dessa problem, de pumpar dessutom tillbaka mer serotonin, berättar Anders Frick. Vi tror att detta är ett försök att kompensera överskottet. 

Läs hela artikeln på Uppsala universitets webbplats, se direktlänk nedan. 

Publicerad 2015-06-26

Källa

Läs hela artikeln på Uppsala Universitets webbplats. 

Social fobi

På 1177.se hittar du fakta om social fobi.